torstai 24. marraskuuta 2016

Nuotinnus kappaleesta, jota ei vielä ole olemassa: AborttiTällä hetkellä ei ole rauhallista aikaa omien kappaleiden äänittelylle, joten päätin kokeilla jotakin uutta. Yleensä kun teen musiikkia, en missään vaiheessa kirjoita ylös muuta kuin sanat: sekä sävel että sovitus syntyvät päässäni soitellessani ja hioutuvat lopulliseen muotoonsa äänitysprosessin aikana.

Nyt, nuotinnuksesta innostuneena (ks. ed. blogipäivitys), päätin kokeilla, mitä tapahtuisi, jos kehittelisin kappaleidean nuotiksi ennen kuin olen äänittänyt siitä tahtiakaan. Niille faneilleni, jotka osaavat lukea notaatiota, tämä tarjoaa mahdollisuuden päästä käsiksi CR&KK-kappaleeseen, jota ei (ainakaan vielä) ole olemassa. (Klikkaa nuotteja nähdäksesi ne suurempina tai lataa ne .pdf-muodossa täältä.)Lukija voi kuvitella ja kuulla kappaleen päänsä sisällä – ja sitten, kun joskus saan jotakin äänitettyäkin, tarkastella, vastasiko nuotin perusteella kuviteltu näkemys kappaleesta lainkaan sitä, mikä lopulta toteutui. Ehkä yliarvioin sen, voiko tällainen kiinnostaa ketään blogissa, joka vilkkaampanakin päivänä tilastoi n. 20 lukukertaa, niistäkin puolet botteja. Mutta itse ainakin olisin hyvin innoissani, jos jokin seuraamani artisti tai -bändi julkaisisi jonkin kappaleensa ensin nuottina ja vasta myöhemmin audiona! Silloin kappaleen voisi kokea ja löytää kahdella tavalla: ensin omallaan ja sitten sellaisena kuin esittäjä sen halusi. (Artistit ja bändit: miksette tee tätä?)

Tietenkin äänittäessä voi tapahtua kaikenlaista, sillä asioilla on tapana problematisoitua matkalla paperilta kohti konkretiaa: saatan muokata hieman melodiaa, yksittäisiä sanoituksen kohtia, rakennetta… mutta nyt ainakin alkuidea ennen tuota vaihetta on dokumentoitu. Saa nähdä, mukaileeko lopputulos sitä 98-prosenttisesti vai paljon vähemmän.

P.S. On tämän julkaisuun tässä muodossa kyllä myös yksi käytännön syy, nimittäin se, että olen myös nuotinnuksien tekijänä samanlainen itseoppinut amatööri ja kyherö kuin kaikessa muussakin: niinpä kaikenlaiset notaatioon liittyvät korjausehdotukset minua pätevämmiltä ovat enemmän kuin tervetulleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti