tiistai 2. joulukuuta 2014

Homofobiasta puhuminen lopetettava harhaanjohtavanaEduskunnan äänestystulos tasa-arvoisen avioliittolain puolesta ja siihen liittyneet arkkipiispa Kari Mäkisen seksuaalivähemmistöjä suvaitsevat lausunnot aiheuttivat valtavan kirkostaeroamisaallon ja herättivät melkoista tunnekuohua myyttisten ”kansan syvien rivien” parissa. Demokratiaan kuuluu monenlaisia mielipiteitä ja oikeus tuoda ne esille, mutta homoasiassa mopo tuntuu karkaavan helposti käsistä ja keskustelun sävystä häviävät asiallisuuden rippeetkin.

Perussuomalaisia kannattava ja isänmaallisena itseään pitävä lähisukulaiseni erosi kirkosta ja ilmoitti, ettei aio jatkossa panna rikkaansa ristiin, mikäli Venäjä aikoo uhitella Suomelle. Itänaapuri kun ei ole hylännyt perinteisiä yhteiskuntaa yhdistäviä ja vahvana pitäviä arvoja, kun meillä taas eletään kuin Sodomassa ja Gomorrassa konsanaan: Putin meidät siis pelastakoon!

Hän ei valitettavasti ole yksittäistapaus, vaan tällaisia ihmisiä, joille homoseksuaaleille annettavat tasavertaiset oikeudet ovat sellainen asia, jonka torjumiseksi vaikka koko maamme voisi vallata, on yllättävän paljon (tuskin kuitenkaan enemmistö kansasta, vaikka he mielellään maan hiljaisten enemmistön edustajina esiintyvätkin). He vetoavat siihen, että homoseksuaalisuus on sairaus: kuitenkaan he eivät suhtaudu esimerkiksi syöpäpotilaisiin avoimen vihamielisesti tai pidä tärkeänä asiana, että heidän oikeuksiaan rajoitettaisiin. Jostakin syystä tähän nimenomaiseen sairauteen kuitenkin saa ja pitää suhtautua aivan eri tavalla kuin muihin…

Näiden ihmisten kohdalla homofobiasta puhuminen on turhaa kaunistelua. Kuten tunnettua, fobia on kreikkalaisperäinen sana (φόβος, phóbos) ja tarkoittaa pelkoa. Pelko on sellainen inhimillinen piirre, jota meillä kaikilla esiintyy mitä moninaisimpia vieraita ja outoja asioita kohtaan: tunnistamme taipumuksemme fobioihin itsessämme, ja siksi myös muiden ihmisten pelkoja täytyy ymmärtää ja hyväksyä.

Lopetetaan siis hyssyttely ja puhutaan suoraan homovihasta. Kuunnelkaa näiden ihmisten juttuja, niin tajuatte, että siitähän koko asiassa on kyse. Näitä ihmisiä ei suinkaan pelota vaan ällöttää homoseksuaalien olemassaolo. He eivät edes yritä nähdä seksuaalivähemmistöjä ihmisinä saati tehdä mitään asenteelleen, sillä vikahan on homojen olemassaolossa ja tuohon olemassaoloon ajatuksissa tiukasti kytkeytyvissä irstaissa seksiakteissa: itse ajattelijassa ei mitään vikaa voi olla. (Kai Pöntinen oppi lähisukulaisensa kautta näkemään homon ensisijaisesti ihmisenä: tästä havainnostaan ja siihen liittyneestä takinkäännöstään hän ansaitsee – näin vaalien allakin – täyden tunnustuksen.) Tällaista vihamielisyyttä, joka sitten manifestoituu loukkaavina lausuntoina, pyrkimyksinä rajoittaa ihmisoikeuksia ja pahimmillaan jopa väkivaltaisina tekoina, ei pidä lähteä hyväksymään tai edes ymmärtämään.

Tässä vaiheessa persukuoro alkaa tietysti määkiä suosikki-”argumenttiaan” eli ”Et ole suvaitsevainen kun et suvaitse meidän suvaitsemattomuuttamme!”* mutta heille vastattakoon, että suvaitsen kyllä suvaitsemattomat ajatuksenne, mutta konkreettista syrjintää ja vihamielisiä ilmauksia ja tekoja en hyväksy.


* Toivoisin kyllä, etten ikinä olisi kuullutkaan tuota ”argumenttia”: se nimittäin tuo mieleeni varkaan, joka alkaa itkeä ryöstösaaliinsa takavarikoinnin yhteydessä, miten hänen omistusoikeuttaan vaivalla hankkimiinsa tavaroihin ei nyt lainkaan kunnioiteta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti