keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Valelääkärin rikosten selvitteleminenValelääkäri Esa Laihon oikeudenkäynti on kesken. Syyttäjä esittää miehen syyllistyneen muiden rikosten lisäksi myös kahteen tappoon; puolustus taas on pyrkinyt näyttämään, että joskus potilaat kuolevat ja hoitovirheitäkin tapahtuu, oli lääkäri sitten pätevä tai ei.

Ehdotan ongelman ratkaisemiseen helppoa keinoa. Valitaan satunnaisotannalla vaikkapa viisi vastaavissa tehtävissä toiminutta pätevää lääkäriä ja otetaan heidän työhistoriansa yhtä pedanttiseen syyniin kuin valelääkäri-Laihon tekemiset. (Koska lääkäreiden ammattikunta lienee koko maan etuoikeutetuin ja omaa nahkaansa suojelevin, annettakoon noiden viiden verrokin pysyä anonyyminä koko prosessin ajan – muutoinhan yksikään lääkäri ei tietenkään tällaiseen vertailuun suostuisi.)

Tämän jälkeen, kun kasassa on kuusi kansiota – 5 aitoa + 1 huijari –, näistä dokumenteista riisutaan pois kaikki tunnistamisen mahdollistavat tekijät. Sen jälkeen nämä dokumentit luovutetaan ulkopuolisten asiantuntijoiden tarkasteltavaksi.

Jos nämä asiantuntijat yksimielisesti sekä tunnistavat joukosta valelääkärin että pystyvät näyttämään hoitovirheet pätevien lääkäreiden tekemiä vakavammiksi, on meillä selkeä näyttö siitä, että Laiho on ollut vaarallinen työssään. Tällöin syytteet kuolemantuottamuksesta ja jopa taposta ovat perusteltuja.

Jos eroa ei kuitenkaan löydy, nämä syytteet on hylättävä suosiolla ja tarkasteltava asiaa vain taloudelliseen hyötyyn tähdänneenä petoksena. (Tai vaihtoehtoisesti laittaa sekä Laiho että ne oikeatkin lääkärit samanlaisiin syytteisiin omista hoitovirheistään, jos ja kun heiltäkin vastaavia löytyy.)

Näin yksinkertaista se olisi, eikä kenelläkään pitäisi olla syytä vastustaa kyseistä menettelyä totuuden saamiseksi selville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti