lauantai 1. helmikuuta 2014

Top 3: Parhaat tuonticolat (ja bonuksena myös jotakin ihan muuta)Elämäntaparaittiina olen huomannut, että absolutismissa on joitakin huonoja puolia. Ei, en nyt tarkoita sitä, että alkoholin juomattomuus on Suomessa varmin tapa jäädä ilman ystäviä, seksiä ja parisuhteita, vaikka sekin toki pitää paikkansa (tiedän kokemuksesta, tai oikeastaan sen puutteesta). Tarkoitan sitä, ettei elitistinen juomasnobbailu onnistu samalla lailla kuin väkijuomilla.

Onneksi sentään on Citymarkettien tuontihyllyjä ja Punnitse & Säästä -liikkeitä, joista voi bongailla erikoislimonadeja: kolmasosalitran (tai jopa pienempiä) lasipulloja häkellyttävään yli kahden euron hintaan. Tuolla rahalla saa tavallista Coca-Colaa litrakaupalla puhumattakaan Lidl-, Rainbow- yms. esanssikusesta, mutta niitähän nyt juovat kaikki muutkin! Sitä paitsi limonadin ei pidä olla mitään koko ajan litkittävää kulutustavaraa: ihailen Laitilan Wirvoitusjuomatehdasta, joka myy limsojaan vain 33 cl -koossa, sillä heille – ja minulle – limonadin nauttimisen täytyy olla erityinen, ”juhlava” hetki. Ja siihen jos mihin sopii parhaiten pieni kerta-annos ja jääkylmä lasipullo!

Seuraavassa kolme suosikkiani ja yksi, jota en juottaisi edes pahimmalle vihamiehelleni.


3. Boylan Cane ColaBoylan tekee limonadejaan tietoisen vanhanaikaisella tyylillä – jo vuodesta 1891. Koska kyse on amerikkalaisesta valmistajasta, jonka pääasialliset markkinat kuitenkin ovat omassa maassaan, etiketissä korostetaan aidon ruokosokerin käyttämistä. Me suomalaiset limpparin ystäväthän olemme aina saaneet nauttia aidosta sokerista, mutta Yhdysvalloissa tilanne on toinen: siellä suunnilleen kaikki makeus on 70-luvun lopulta alkaen ollut peräisin kemiallisesti valmistetusta glukoosi-fruktoosisiirapista, ellei erikseen toisin mainita. (Jos luonnonkaan sokeri ei ole järin terveellistä, niin tämä teollinen versio se vasta myrkkyä onkin – eikä edes maistu yhtä hyvältä.)

Eräässä cola-aiheisessa blogissa tästä juomasta kirjoitettiin negatiivinen arvio, jossa mainittiin, että

[--] jossain Jenkkilän etelävaltioissa tämä ylisokerisen makuinen litku kelpaisi dinerin tiskin yli tarjoiltuna.

Olen eri mieltä ylisokerisuudesta: makeaahan tämä on, mutta sokeri ei sentään peitä alleen colan makua toisin kuin kahden nimeltä mainitsemattoman markkinajohtajan kohdalla. Sen sijaan maalailtu kuva etelävaltiolaisesta dineristä osuu maaliinsa, mutta minusta tämä on pelkästään hyvä asia! Sekä juoman maku että pullon ulkoasu tuovat mieleen menneet ajat, kuljettavat juojansa lähemmäksi limonadin alkulähteiden mentaalisia maisemia. Suositellaan nostalgian ystäville!

Saatavuus: (ainakin) Verkkokauppa.com, hyvin varustetut Citymarketit.

Kalorisisältö (koska joku morbidisti obeesi sitä kuitenkin tänne googlautuu etsimään): 45 kcal / 100 ml.


2. Club-Mate ColaTämä saksalainen cola on kaikin puolin outo ilmestys. Vaikka juoma on tuontitavaraa, takaetiketti on silkkaa – ei tosin kovin hyvää – suomea (yleensähän import-juomiin on vain liimattu alkuperäisten etikettien päälle tai vierelle valkoinen tuoteselostelappu). Alkuperäisen etiketin kieli ei ole ainoa yllätys, vaan tekstin sisältö se vasta hämmentävä onkin.

Maté-virvoitusjuoma mukana

LUONNOLLINEN KOFEIINI

uutettu Matéesta, Kola pähkinöistä, teestä ja kahvista

Ilmeisesti kofeiini on jotenkin eroteltu teestä ja kahvista ja lisätty matecolaan? Niin sen täytyy olla – tuskin juomaan sentään on sekoitettu teetä ja kahvia.

Cola on Club-Mate-perheen tuoreempia jäseniä, joka ilmestyi vuonna 2009. Muita valmistajan juomia ovat tavallinen Club-Mate ja mate-jää”tee”. Salaperäinen mate, jonka ympärille kaikki nivoutuu, on eteläamerikkalainen kasvi, josta haudutetaan teen kaltaista juomaa. Club-Mate Colassa mate paritetaan colalle, ja tämä liitto toimii loistavasti. Limonadissa on huomattavasti vähemmän sokeria kuin kilpailijoissaan, joten hienostunut ja jännittävä maku pääsee esille: tämä juoma maistuu muultakin kuin kaiken alleen jyräävältä sokerilta. Erinomainen, ei kovin makea colajuoma, joka sopii hyvin ruoan kanssa nautittavaksi.

Saatavuus: (ainakin) Punnitse & Säästä -myymälät.

Kalorisisältö: 30 kcal / 100 ml.


1. Fentimans Curiosity Cola


Tuonticolakierros alkoi Yhdysvalloista ja jatkui sieltä Saksaan, mutta se päättyy Isoon-Britanniaan, jossa majaansa pitää vuonna 1905 perustettu Fentimans. Tämä juoma on koko joukon kallein: kaikki nämä tuontipullot maksavat tasaisesti pari euroa ja jonkun sentin päälle, mutta Curiosity Colan pullokoko on muita pienempi, vain 275 ml. Saatavilla on myös 750 ml iso pullo, lasia sekin, hinnaltaan noin kuusi euroa! Kuka hullu maksaa limpparista yli kahdeksan euroa litralta?

Minä maksan. Juoma nimittäin on hintansa väärti. Tämä on täydellisin ja täyteläisin cola, jota olen koskaan maistanut, piste. Etiketti kertoo juoman olevan ”Fermented Botanical Cola Drink with Ginger and Herbal Extracts”: sisältää siis kaikenlaisia kasveja ja yrttejä, minkä lisäksi valmistukseen liittyy jonkinlainen käymisprosessi. Liekö juomassa myös jokunen jämäprosentti alkoholia? Nopea tarkistus Wikipediasta: < 0,5 %. Apua, en olekaan absolutisti!

Usein tällaiset luonnonmukaiset viritelmät epäonnistuvat surkeasti – tästä lisää hetken kuluttua – mutta Fentimans onnistuu epätodennäköisessä uskomattomalla tavalla. Boylanin yritys nostalgiasarjassa on hyvä ja kunnioitettava, mutta Fentimans vie voiton ylivoimaisesti. Tältä colan on täytynyt maistua niinä vanhoina hyvinä aikoina, kun laivat olivat puuta, miehet rautaa ja naiset keittiössä.

Saatavuus: (ainakin) Punnitse & Säästä -myymälät, Itäkeskuksen Citymarket.

Kalorisisältö: 46 kcal / 100 ml.


Bonuskierros: Whole Earth Lightly Sparkling Organic Cola Drink


Kun olin ostamassa juomia, huomioni kiinnitti tölkki, jossa jo nimi kertoi, että nyt oltiin koko maapallon asialla. Täysin luomua, ei lisäaineita; samoja kasvillisuusteemoja kuin Fentimansissa, mutta nostalgian sijasta nyt vihreällä vivahteella vegaaneille, hipeille ja maailmanparantajille. Pelkistetty tölkkikin on ihan kivan näköinen ja linjassa tuotteen filosofian kanssa. Melkein liian hyvää ollakseen totta! Mikä tässä enää voi mennä pieleen?

No, vain eräs pikkuasia. Nimittäin se, ettei tämä maistu vähääkään colalta. Eikä muutenkaan hyvältä. Jos totta puhutaan, litku on takuulla hirveintä colaa ikinä missään! (En uskaltanut kaataa juomaa tölkistä lasiin, mutta melkein voisin veikata, ettei edes nesteen väri ole oikea tai edes miellyttävä.)

Toisaalta, näinhän se aina menee näissä viherhippien vegaanijutuissa. Eiväthän ne niiden oikean ruoan ja juoman korvikkeet ikinä maistu edes siedettävältä, vaan niitä pitää vedet silmissä yrittää vääntää kurkustaan alas. Ainoa tyydyttävä osa koko toimituksessa lienee kaunis eettinen ajatus maailman pelastumisesta, jonka pitäisi mukamas pyhittää makuhermojen kokemat kärsimykset. Oma kantani kuitenkin on, että jos maailma pelastuu vain Whole Earth Colan kaltaisilla tuotteilla, se saakin… ei sittenkään: sen pitääkin tuhoutua. En halua jättää jälkipolville maailmaa, jossa heidän on pakko syödä ja juoda tällaisia eettisiä yökötyksiä, vaan mieluummin kannan korteni kekoon, jotta niitä jälkipolvia ei koskaan tulisikaan. Sen palveluksen olen heille velkaa.

Saatavuus: Et tarvitse tätä tietoa, sillä et halua ostaa tätä.

Kalorisisältö: 40 kcal / 100 ml. Vaikka toisaalta et tätäkään tietoa tarvitse, sillä jos oikeasti nautit tämän juomisesta, ei sinun tarvitse huolehtia terveydestäsi – et nimittäin ansaitse elää.

1 kommentti:

  1. Oletko maistanut tuota varustelekasta(inB4 varustejonne) saatavaa kommarikolaa? Tässä linkki http://www.varusteleka.fi/fi/product/vita-cola-original-0-5-l/17278

    VastaaPoista