torstai 6. helmikuuta 2014

Eilen alkoi huimataOlin eilen erään minulle tärkeän ihmisen (en kerro enempää, tämä ei ole mikään juorupalsta!) luona paistamassa lettuja iltalenkkimme ja -saunamme jälkeen, kun hän avasi radiosta Nostalgia-kanavan. Siellä soi hyvää musiikkia, ja tunnelma oli kaikin puolin mainio. Tasatunnilta kuitenkin eetteriin iskeytyivät kanavan uutiset (STT).

Uutisissa sanottiin Kotimaisten kielten keskuksen hyväksyneen myös muodon alkaa tekemään tästedes yleiskieleksi.

Minua alkoi pyörryttää. Täytyi mennä haukkaamaan raitista ilmaa, astella ulos asunnosta. Jotenkin – vaikka oli helmikuun viides Helsingissä – löysin hiekkarannalle, jota trooppiset aallot hiljaa hyväilivät. Jatkoin sekavaa hoiperteluani, kunnes käteni tavoittivat hienon hiekan seasta ihmisen pääkallon. Otin sen käteeni, nostin korkealle ilmaan ja lausuin:

Vannon taistelevani kuolemaani saakka alkaa-verbin kanssa ainoan oikean muodon eli A-infinitiivin perusmuodon puolesta. Poikani ja heidän poikansa – jos tämmöinen pedanttinen autisti nyt jälkikasvua vahingossa onnistuu saamaan – jatkavat työtäni.

Vasta vannottuani valani saatoin palata trooppiselta rannalta sisälle syömään lettuja ja katselemaan lumista maisemaa ikkunasta.

Vaikka ensin aloinkin kysellä ystävältäni, missä hän säilyttää soihtuja, talikoita ja polttopullotarpeita, maltoin kuitenkin mieleni. Toistaiseksi Kotus saisi välttyä terroriltani.

Silti tämä joustaminen alkaa-verbin kohdalla on pelottava myönnytys. Kuten kaikki tietävät, kannabis on takuuvarma reitti kovempiin huumeisiin, ja sama porttiteoria – onhan kyse sentään universaalista totuudesta – pätee myös kieleen. Seuraavaksi varmaankin hyväksytään, että enää-sana voi yleiskielessä loppua myös n-kirjaimeen, jos kirjoittajasta vain siltä tuntuu. Eikä siinä vielä kaikki: ennen pitkää myös ketä-sanaa voidaan käyttää kuka-sanan tilalla kaikkialla ihan luvan kanssa, mikä aiemmin oli erityisluvalla sallittua vain turkulaisille ja muille vammaisille.

Siinä vaiheessa polttopullot alkavat… lennellä. Eivät lentelemään.

Jumalauta.

Ei helvetti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti