maanantai 23. kesäkuuta 2014

Heiskasen poika terroristina


Se sanoi sen.

Ei vittu se sanoi sen.

Ihmisen katkeamispisteen sijoittaminen sekunnilleen tiettyyn ajanhetkeen on ratkaisuna yleensä keinotekoinen ja perustuu enemmän kirjallisiin konventioihin kuin ihmisluonteen perinpohjaiseen tuntemiseen. Siksi ei ole mielekästä väittää, että maan eturivin poliitikon tv-haastattelussa lausumat sanat olisivat johtaneet tuleviin tapahtumiin. Yhtä hyvin voidaan ajatella, että Martta-tädin muutaman tunnin takainen puhelinsoitto (”Jaanan masuasukkikin syntyy palttiarallaa kuukauden päästä! Koskas sinä meinasit jälkikasvua hankkia?”) herkisti Heiskasen pojan siihen tilaan, että loppu tapahtui omalla painollaan ja poliitikon ohimennen luikautettu fraasi oli vain väistämätön detonaattori.

Oli miten oli, noiden sanojen myötä raja oli lopullisesti ylitetty ja Heiskanen siirtynyt toiseen todellisuuteen. Siinä todellisuudessa hän tulisi tekemään terroriteon, joka tulisi kuulumaan puheissamme pitkälle tuleviin sukupolviin.

Ennen vapautustaan armeijasta Heiskanen oli ehtinyt palvella vähän pioneerina ja tutustua räjähteiden alkeisiin. Tätä tietoa hän lähti oikopäätä syventämään lueskelemalla nettisivuilta ohjeita omatekoisen pommin rakenteluun. Ollakseen täysin seinähullu Heiskanen kuitenkin oli tolkun mies ja tiesi, että ennen varsinaista tihutyötä hänen täytyisi suorittaa koeräjäytys pienemmällä pommilla.

Saatuaan pienen räjähteensä valmiiksi hän kuljetti sen metsän siimekseen kauas asutuksesta, jotta jysäys ei herättäisi huomiota. Pommi sopivalle paikalle, suojaan kumpareen taakse ja… PUM!

Ai jumalauta… Korvat huutaa hoosiannaa. Mutta se meni ihan niin kuin… niin kuin pitikin.

Kaikki oli kunnossa! Isompi pommi samalla reseptillä olisi nopeasti valmis, ja heti sen jälkeen hän iskisi.

Oli kirpeä talviaamu. Heiskanen oli ottanut selvää, että tuona päivänä iskun kohde olisi tyhjillään. Eihän hän mikään murhaaja sentään aikonut olla, vaan sanoma menisi perille ihan vain aineellista vahinkoa aiheuttamalla. Siitä hän nimittäin pitäisi huolen ilmoittamalla poliisille ja tiedotusvälineille juuri ennen H-hetkeä ja avaamalla suoran kuvayhteyden pääkallonpaikalle.

Pommi reppuunsa piilotettuna Heiskanen ajeli vanhalla autonräppänällään kohti Vaasan Västervikiä. Televisiosta tuttu kohde löytyi nopeasti. Heiskanen parkkeerasi autonsa hieman syrjemmälle, hiippaili reppuineen tontille ja etsi räjähteelle sopivan paikan, jossa arveli sen aiheuttavan suurinta tuhoa. Tämän jälkeen mies otti laukaisimen ja kameran ja vetäytyi kauemmas suojaisaksi arvioimaansa paikkaan. Kameran hän sijoitti niin, että kohde ja sen tuhoutuminen näkyisivät kaikelle kansalle esteettömästi. Sitten hän avasi nettiyhteyden, jotta kuva lähtisi maailmalle, ja soitti poliisille.

Tässä puhuu Heiskasen akan poika. Seuraavaksi tulette näkemään, miten asiat täällä todellisuudessa menevät, jotta kukaan ei enää koskaan sanoisi niiden menneen tai olleen menemättä niin.

”Mitä ihmettä nyt taas…” langan toisessa päässä päiviteltiin. Pilasoitot ja kaikenlaiset sekavat hourailut olivat toki arkipäivää, mutta niihinkin täytyi aina suhtautua vakavasti. Kaiken varalta.

Näettekö lähettämäni kuvan? Ottakaa tiedotusvälineisiin yhteys ja jakakaa se heille.

”Kyllä nähdään. Mitä oikein tahdot? Onko sinulla panttivankeja? Vaaditko lunnaita?”

Kukaan ei ole vaarassa. Haluan vain että kaikki näkevät, miten tämä täällä menee. Ettei kukaan enää sano sitä.

Heiskanen painoi laukaisinta.

Ensin ei tapahtunut mitään. Sitten, parin sekunnin päästä, pommi päästi olemattoman pienen tussahduksen ja komean savupilven. Pilven hälvennyttyä Heiskanen näki sen, minkä oli jo arvannutkin: minkäänlaista vahinkoa ei ollut tapahtunut. Siinä vaiheessa poliisitkin kurvasivat paikalle, ja Heiskanen antautui taistelutta.

”Olipahan helvetin hölmö tempaus”, vanhempi konstaapeli lausahti suunnaten sanansa käsiraudoissa sikaosastolle saatellulle Heiskaselle. ”Mutta varmaan myönnät itsekin, ettei tämä nyt…”

Ei vittu et sano sitä.

”…mennyt niin kuin…”

Se sanoo sen.

”Str…”

EEEEEEEEIIIIIIII


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti