maanantai 8. kesäkuuta 2015

Kipeytin pyllyni (epäeroottisen kuvaannollisesti) kesäkumibiisistäRadiomafian ja myöhemmin YleX:n kesäkumibiisi on muodostunut jo sukupolven ylittäväksi perinteeksi; ensimmäinen teiniraskauksien torjumiseen tähtäävä tekele tekaistiin jo vuonna 1996. Tästä kappaleesta, nimeltään ”Kumia ja nahkaa”, ei hirveästi jäänyt sen ansiosta syntymättä jääneille jälkipolville kerrottavaa, mutta myöhempinä vuosina kappaleita ovat tehneet ja esittäneet PMMP:n, Antti Tuiskun ja Robinin kaltaiset aikansa isot tähdet.

Kuten kaikki tietävät jo, tämän vuoden kappaleen nimi on ”Vauvoja” ja sen esittävät Kasmir ja Smoukahontas-Saara.

Ensi alkuun kappale tuntui ihan mukavalta. Aivottoman ympäriinsä tunteettomasti nussinnan glorifioimisen sijasta siinä sentään puhuttiin vakiintumisesta ja perheen perustamisesta, mikä on aina positiivista.

Toki tekstin asetelma on nykyajalle tyypillinen. Mieshahmo on – kuinkas muuten – hieman epävarma ja nössähtävä, kun taas nainen on yli-itsevarma: ”meniks pupu pöksyyn vai mikä siel liikkuu”. Tässä asetelmassa ei ole mitään ihmeellistä, sillä jokainen tietää sen, että heterosuhteissa naisella on kaikki valta valita kumppaninsa lukuisista miesehdokkaista, ja miehen pitää tehdä parhaansa erottuakseen jotenkin edukseen joukosta, jotta tulisi valituksi. Naisen asema seksi- ja parisuhdemarkkinoilla on analoginen työnantajan, miehen taas työntekijän asemaan. Ei siis ihme, että miehellä menee helposti pupu pöksyyn, kun pariutumistilanne muistuttaa työhaastattelua ja hakijoita riittää!

Tämä ei kuitenkaan ollut se juttu, miksi kappale alkoi nopeasti tökkiä (sillä em. kosmiselta totuudelta ei yksinkertaisesti voi välttyä missään), vaan ärsyyntymiseni syy tulee tässä. Kasmir laulaa useampaan otteeseen ”mä ihailen sun geenejä”, ja kun Saaran osuus alkaa, siinä kuullaan kohta ”analysoin sun lihaksia, kasvojen eleit, takataskuja”.

Näkökulma seksiin ja pariutumiseen on äärimmäisen sosiaalidarvinistinen. Jotta voi päästä harrastamaan seksiä ja saada kumppanin, täytyy olla ihailtavat geenit, lihakset, komeat kasvot ja takataskussakin pitää pullottaa.

Päästäkseen irtosuhteisiin (ainakin miehen) on aina ennenkin pitänyt olla jollakin tavalla tavista tasokkaampi. Vuoden 2015 kesäkumibiisin perusteella nykyisin myös parisuhteet ovat oikeisto-Suomessa enää vain komeita, rikkaita ja menestyviä varten. Ehkä asia todellisuudessakin on näin, mutta kesäkumibiisin perimmäinen ideahan olisi olla valistuksellinen ja ilmaista asiat mieluumminkin niin kuin niiden pitäisi olla. (Filosofian ykköskurssinsa lukeneet tietävät näiden välillä olleen vissin eron jo David Humesta lähtien.)

Minun näkemykseni siitä, miten asioiden pitäisi olla, on se, että seksuaalisuuden ja parisuhteen pitäisi kuulua kaikille – myös meille, joiden geeneissä ei ole mitään ihailtavaa eikä takataskuissakaan muuta kuin nöyhtää. Mutta ilmeisesti ei sitten. Pitäkää tunkkinne ja seksinne, saatanan hyväosaiset.

Summa summarum: pahoitin kappaleesta mieleni!

2 kommenttia:

  1. Virtuaalihaleja mielensäpahoittajalle. Kyllä meitä nöyhtätaskuista tykkääjiäkin on. :)

    VastaaPoista
  2. Itseänihän rasautti kohta, jossa lauletaan "vaikka haluun perheen ja perunamaan ei tehä viel mitää mitä ei voi kesäkumittaa". Mielestäni uuden elämän ajattelu "vain asiana, jonka voi halutessaan pyyhkiä pois" on osoitus paitsi puusilmäisyydestä, myös julmuudesta. Inhoni kohdistuu ajatustasolla nimenomaan "kumittamiseen", jonkin olemassa olevan poispyyhkimiseen.

    VastaaPoista