tiistai 16. helmikuuta 2016

Ala-astemuistoAinoa mieleeni jäänyt asia ala-asteen äidinkielen opetuksesta on se, että siellä jostakin syystä kirjoiteltiin paljon tarinoita. Juttujen sepittämisestä minulla ei ole pahaa sanottavaa: se kannusti meitä käyttämään mielikuvitustamme ja luovuuttamme. Tai ainakin suurinta osaa meistä…

Usein tarinoiden kirjoittamisen jälkeen opettajamme luki niitä ääneen oppilaille, ja me oppilaat kuuntelimme suurella mielenkiinnolla, mitä kaverit olivat tällä kertaa keksineet. En muista, kertoiko opettaja etukäteen sitä, kenen tarinasta oli kyse, mutta ainakin luokkamme tiettyjen poikien sepitteet olisi kyllä nimettöminäkin pystynyt tunnistamaan helposti veren ja suolenpätkien esiintymistiheydestä.

Eräällä kerralla lukemisvuorossa oli luokan jo hyvin nuoresta asti arvonsa tunteneen pikkuprinsessan kirjoittama tarina. Kuuntelimme opettajan lukemista hiljaa, mutta kertomuksen edetessä yksi jos toinenkin meistä alkoi vähän levottomasti katsella toisiaan. Viimein tarina loppui, ja jokainen mietti, kuka sen sanoisi ääneen. No, lopulta joku rikkoi hiljaisuuden.

                      Tuo oli suoraan eilisistä Muumeista! Vain nimet oli muutettu!

Vuosia myöhemmin googlailin vanhoja luokkakavereitani. Minulle selvisi, että tämä häpeämättömään huijausyritykseen syyllistynyt tyttölapsi oli aikuisena päätynyt töihin vakuutusyhtiöön, mutta se tietysti voi olla ihan vain sattumaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti