tiistai 18. maaliskuuta 2014

Top 3: YouTuben parhaat ASMR-naisetASMR-ilmiökin sitten ylitti Iltalehden uutiskynnyksen. Kuten tavallista, toimittaja alkoi jutussa höpötellä orgasmeista joko tietämättä mistään mitään, laatiakseen klikkauksia paremmin houkuttelevan otsikon tai – kaikkein todennäköisimpänä vaihtoehtona – sekä että. Videoiden synnyttämä tunne on jännittävä ja kihelmöivä, mutta en minä sitä silti orgasmiin vertaisi. Eikä taida verrata kukaan muukaan ilmiöön vähääkään perehtynyt.

Jotakin sukupuolisuuteen liittyvää omassa ASMR-katselussani toki on, sillä näistä videoista selainikkunaani päätyvät lähinnä naisten tekemät kuiskauspätkät. Videoista saatava nautinto ei kuitenkaan ole seksuaalista lajia: enemmänkin kyse on rentoutumisesta ja ei-seksuaalisen läheisyyden simulaatiosta, jonka läheltä mikrofoniin kuiskatut naisäänet synnyttävät kulkiessaan kuulokkeiden kautta aivoihini. Seuraavassa kolme suosikkikuiskailijaani, jotka ovat monena iltana auttaneet minua tyhjentämään pääni juuri ennen sänkyyn asettumista.


Mietin pitkään kolmossijaa VeniVidiVulpesin ja LovelySoundzin välillä, mutta päädyin suosimaan kotimaista. Loppujen lopuksi päätös oli helppo: LovelySoundz voisi olla listallani korkeammallakin, jos hänellä vain olisi enemmän kuiskausta sisältäviä videoita (suurin osa videoista sisältää kaikenlaista kopistelua ja rapistelua, jolla on oma fanikuntansa – itse en kuitenkaan saa näistä niin paljoa irti). Hänen äänensä ja puhetapansa on erittäin rauhoittava ja miellyttävä, ja itäsuomalainen murteensa luo kotoisan tunnelman. Eli jos satut joskus löytämään tämän tekstin, niin: lisää kuiskailua, pyydän!


Tämän amerikkalaisen nuoren naisen videotuotanto painottuu juuri kuiskausvideoihin. Silläkin uhalla, että seuraava kuulostaa hyvin säälittävältä yksinäisen miehen elämänkorvikkeelta (koska se on sitä), sanonpa kuitenkin: koska nämä videot toimivat eräänlaisena läheisyyden simulointina, esiintyjän äänen lisäksi myös hänen muu olemuksensa merkitsee paljon. Avoin ja poikatyttömäinen olemus yhdistettynä kirkkaaseen ja heleään ääneen ovat minulle varsin toimiva, rauhoittava paketti. Erityismaininnan ansaitsee softlygaloshesin useassa videossa esiintyvä ”sk”-äänne, jonka käyttö ASMR-reaktioihin ei ole hänen keksintöään, mutta hän tekee sen hyvin.


ASMR-videoiden tekijöistä ardra neala lienee lahjakkaimpia, taiteellisimpia ja kokeellisimpia, mutta kykenee vangitsemaan myös yksinkertaisemmilla videoillaan.  Kun softlygaloshesin viehätys on hänen raikkaassa läsnäolossaan, tämän naisen äänessä ja tyylissä on jotakin aivan päinvastaista: tummia sävyjä, utuisuutta ja kohtalokkuutta. Kuulijalle (ja katsojalle) syntyvä vaikutelma kuitenkin säilyysamaan aikaan äärettömän rentouttavana. Erityisesti tämä kitaraopetusvideo soi usein taustalla vähän ennen nukkumaanmenoani. Tällaisista opetustunneista maksaisin mielelläni… vaikka en oppisikaan soittamaan nuottiakaan vaipuessani heti tunnin aluksi transsiin. Silkkaa noituutta, mutta pirun hyvää sellaista.


Ketkä ovat teidän suosikkejanne, ja millaisista äänistä saatte parhaimmat ASMR-kokemukset?

5 kommenttia:

 1. Minulle ASMR:n saavuttamisessa merkittävin tekijä ei ole ääni, vaan tilanne kokonaisuudessaan. Vahvimmat olot olen saanut lapsena seuratessani isoisääni piirtelemässä. Iän myötä tila on käynyt harvinaisemmaksi, mutta nykyäänkin tunnen joskus kelluvani päänahka kihelmöiden haaleassa vedessä äärimmäisen rentouden tilassa nähdessäni esimerkiksi työkaverini tekevän tarkkaa työtä suurennuslasia apunaan käyttäen.

  Olen kokeillut näitä Youtuben videoita, mutta jostakin syystä niiden avulla saavutetut kokemukset ovat jääneet hyvin ohuiksi. Ehkäpä tilanteen autenttisuus ja itsestäni riippumaton kesto ovat minulle olennaisia komponentteja.

  VastaaPoista
 2. Pieni lisäys äskeiseen: kerran jumituin epähuomion kuola leuassani transsittamaan Blue Velvetin kohtausta, jossa Jeffrey Beaumont poimii niityltä löytämänsä irtokorvan ruskeaan paperipussiin. Sen sääolosuhteissa pehmenneen pussin rapina Beaumontin puristellessa suuaukon umpeen takasi täyttymyksen. Pitänee joskus koostaa tuosta muutaman sekunnin kohtauksesta tunnin looppi.

  VastaaPoista
 3. Minulle nämä videot ovat olleet pelastus uniongelmiin. Kivaa mennä nukkumaan ja rauhoittua kuunnellessa näitä. Lähiaikoina olen katsellut videoita, mitkä ei ole tarkoitettu ASMR:n, mutta mitkä laukaisevat sen. Englanniksi unintentional asmr. Täällä oli paljon hyviä videoita: http://discoverasmr.com/asmr-videos/unintentional-asmr/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myöhäisilta on myös oma ajankohtani ko. videoille.

   Tämä ei liity kommenttiisi mitenkään, mutta aihetta sivuten tuli mieleeni: musiikkiartisteista lähimmäksi ASMR:ää pääsee mielestäni Donna Lewis. Tämä walesilainen laulajatarhan tunnetaan vain siirappisesta "I Love You Always Forever" -hitistään, mutta muusta tuotannostaan löytyy kosolti rentouttavia äänimaisemia, ja myös artistin kuiskaukseksi haihtuva eteerinen laulutyyli auttaa asiassa kummasti. Ohessa Blue Planet -albumin (1998) nimiraita: https://www.youtube.com/watch?v=rJO_SWUwxwY

   Poista
 4. Täällä on suomalaisia ASMR tyyppejä:
  http://asmr.fi/suomalaiset-asmr-videot/

  VastaaPoista