keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Top 3: Suomi24-lempitrollini vuosien varreltaTaipumukseni ajautua kohti verkon viheliäisimpiä tunkioita ei rajoitu kuvalaudoilla pyörimiseen, vaan olen aina pitänyt myös Suomi24:stä. Itse asiassa tämä sivusto oli se, josta säännöllinen netinkäyttöni alkoi vuonna 2003, tuolloin jo täysi-ikäisenä. Koska minulla ei ollut alaikäisenä mahdollisuutta anonyymiin perseilyyn ja häiriköintiin, jokin kriittinen, normaalisti ohimenevä kehitysvaihe jäi herkässä iässä väliin: sen seurauksena näin aikuisenakin nautin kroonisesti edelleen suuresti trollaamisesta sekä itse lajia harrastaen että mestareiden otteita sivusta seuraten. Suomi24:llä näitä mestareita onkin riittänyt, ja nyt on aika esitellä teille kolme suosikkiani.

3. DarkFear

Tämä trolli on ollut mukana vuosikausia, mutta toisin kuin kaksi muuta, hän on yhä erittäin aktiivinen. DarkFear on kolmekymppinen mies, jolla on pakkomielteitä. Nimimerkin trollaus alkoi jo joskus 00-vuosikymmenen puolivälin tienoilla Sivarit ja totaalit -palstalla, jossa hän aatteen paloa tuntevana sivarina ryhtyi jankkaavaan taisteluun ”militaristijuntteja” vastaan. Myöhempi trolliura painottuu neuroosiensa pyörittelemiseen: keskeisin vuosia jatkuneista pakkomielteistään on laivaristeilylle pääseminen, mutta miehellä ei ole lainkaan kavereita, ja yksin hän ei voi laivalle mennä, koska kaikki pilkkaisivat ja kyselisivät, miksi nuorella miehellä ei ole ystäviä. Myös baareissa yksinäistä miestä vainotaan samalla lailla, ja siellä voisi törmätä ”kotiseudun tyyppeihin”, jotka kiusasivat häntä, eivät hyväksyneet hänen sivarivalintaansa ja edelleenkin pilkkaisivat häntä kaverittomuudestaan. (Monet ajattelevat "kotiseudun tyyppien" olevan metafora hahmon päänsisäisille demoneille.) DarkFearin olemista eniten määrittävä piirre on se, ettei hän pysty tekemään mitään miettimättä, mitä toiset siitä mahtavat ajatella – hyvin perisuomalainen stereotypia siis!

Muihin neuroottiseen asti toistettuihin fraaseihin kuuluu mm. hokema, että ”miehen parhaat nuoruusvuodet ovat edessä yli kolmikymppisenä”, sillä pelokkaan luonteensa vuoksi nimimerkin tähänastinen elämä on jäänyt kokonaan elämättä ja hienot asiat kokematta. Ikääntymisessä pahinta ja näkyvintä hänen mukaansa on kaljuuntuminen, mitä vastaan mies taistelee omien sanojensa mukaan lääkityksellä: hiukset jopa kuuluvat hänen elämänsä tärkeimpiin asioihin!

Kuvauksen perusteella saatatte ihmetellä, miksi hän on trolli. Eikö kyse sittenkin ole vain vähän simppelistä ressukasta? Yksiselitteisesti trolliksi miehen kuitenkin tekee hänen tapansa jauhaa palstoilla samoista asioista vuosikausia asioiden etenemättä koskaan mihinkään, eikä mies kirjoita käytännössä koskaan muusta kuin näihin muutamaan pakkomielteeseensä liittyvistä aiheista. Mitään neuroosiensa ulkopuolista persoonaa ei koskaan nouse esille. Hän on kieltänyt olevansa trolli (ja kirjoittamattomaan trollausetikettiin kuuluu ettei näin saisi tehdä trollatessaan), mutta hänen mielipiteellään ei ole merkitystä, sillä olipa palsta mikä tahansa, ennen pitkää muut kirjoittajat eivät enää pysty ottamaan hänen yksille napeille tehtyjä jankkauksiaan vakavasti. Häneen suhtaudutaan trollina, vaikka hän ei ”oikeasti” sitä olisikaan. Harvakseltaan DarkFearin teksteihin lipsahtaa sellaista älyllistä itseironiaa, joka ei sovi yhteen nimimerkin muiden tekstin läpeensä huumorittoman, jopa Aspergerin oireyhtymää ja lievää henkistä yksinkertaisuutta ilmentävän tyylin kanssa; tätä seikkaa ”DarkFear trollaa tahallisesti” -teoriaa puolustava koulukunta pitää keskeisimpänä todisteenaan.

DarkFearia ei voi sanoin kuvata vaan hänet täytyy itse kokea, joten peremmälle käykäätte

2. Kutkakassi, Ovaaliperse & co.

Suomi24:n seksipalstoilla liikkuu monenlaista vipeltäjää, ja eräs vakitrolleista – myös muilta sivustoilta tuttu – on peppuseksipalstalla vähintään vuosikymmenen ajan vaikuttanut ja edelleen vaikuttava nimimerkitön nupintutisuttaja, jolla on pakkomielteinen tarve alkaa huudella paskansyönnistä ja pidätysvaikeuksista aina, kun jossakin vain mainitaan anaaliseksi. Tämä reppana ei kuitenkaan ole tehnyt yhtä lähtemätöntä vaikutusta kuin seksinovellien puolella vaikuttanut ”ryhmä” (hyvin mahdollisesti yksi henkilö useammalla nimimerkillä), jonka eroottiset kuvaukset ja tarinankerronta hakevat yhä vertaistaan. Palstan muu sisältö – huonot pastissit harlekiineista ja jallujen lukijatarinoista – kalpenivat mm. nimimerkeillä Kutkakassi, Ovaaliperse ja Perse-Eevokki kirjoittaneen joukon vallattua palstan. Tätä en uskalla myöntää kirjallisuuden seminaarissa tai omalla naamallani muutenkaan, mutta esimerkiksi Kutkakassin tarinan ”Abortti” avaus on sellaista oksat pois -tykitystä, että se sijoittuu salaisella listallani legendaarisimmista tekstinaloituksista jonnekin Ishmaeliksi kutsumisen kehotuksen ja parisuhteiden samuudesta, eriydestä ja onnellisuudesta filosofoinnin välille:

Huonoa oli ilmiselvästi jo aamulla luvassa, kun jalkalamppumme juuttui aamupaskasession yhteydessä hänen vittunsa uumeniin.

Aktiivisimpina aikoinaan jengi dominoi novellipalstaa spämmimällä materiaaliaan urakalla, mikä jostakin syystä aiheutti pahennusta vähemmän hc-henkiseen materiaaliin mieltyneissä palstalaisissa. Minua ei haitannut: nautin sekä tarinoiden otteesta että ihmisten reaktioista niihin.

Ryhmä (tai yksittäinen kirjoittaja nimimerkkien takana) vaikutti myös muilla sivustoilla, mutta minulle nämä tarinat, joissa maailmaan lanseerattiin syanidipaskan käsite, assosioituvat aina Suomi24-palstoihin. Tästäkään tapauksesta ei tiedetä, mitä nimimerkin takaa löytyy: vain rakkautta kipeään huumoriin ja trollaukseen – vai myös tai pelkästään aitoa häiriintyneisyyttä? Kuten DarkFearin kohdalla myös tässä ihmetyttää tosiasia, että jos kyse on pelkästään trollailusta, aikaa ja vaivaa on käytetty tekstin funktioon nähden hirmuisen paljon; tuotanto on laaja. Toisaalta tiedetään, että taiteilijat ovat intohimoisia työhönsä, ja trollaus on taide. Ai niin, jengin kotisivut (K18) ovat yhä olemassa: sisään omalla vastuulla

1. Väpätyttäjä

Suomi24:n ylivoimaisesti legendaarisin nimimerkitön trolli kehitti taiteenlajilleen tiukasti rajoitetun muodon ja kaavan, jota kaikki hänen postauksensa noudattivat. Silti trollaus ei ollut kaavamaista, vaan ikään kuin mestarillinen haiku-runoilija konsanaan kirjoittaja viljeli ahtaissa puitteissaan sellaista kielellistä ilotulitusta, ettei kukaan jäänyt kylmäksi. Kaava on seuraava:

                             _________n alahuuli väpätti, kun _______________________. 

                             Olimme kahden.

Virkkeen mittaisessa alkuosassa esitettiin aina ensin yleisnimenä subjekti, jonka huulesta oli kyse, ja lopuksi mainittiin tilanne ja syy, mikä väpätyksen aiheutti. Lopputoteamus ”Olimme kahden” toimi sekä rytmisesti ytimekkäänä codana, eräänlaisena yrityksenä vakuuttaa lukija kuvatun tilanteen autenttisuudesta "itse koettuna" että tekijän allekirjoituksena.

Tyyliään etsinyt trolli aloitti vuosituhannen vaihteen jälkeen Asuntojen hinnat -palstalla. Näihin aikoihin trollaukset liikkuivat sisällöllisesti hyvin yleisellä ja köykäisellä tasolla, kutakuinkin muotoa ”Välittäjän alahuuli väpätti, kun tarjosin kymmenesosan pyytämästään hinnasta”. Vasta autopalstoille siirtymisen yhteydessä muodostui se tyyli, joka saisi toden teolla alahuulet väpättämään ja tulisi jäämään historiaan. Tässä tyylissä väpätyksen aiheuttaneet tilanteet kuvattiin värikkäästi ja yksityiskohtaisesti (esim. auton muovisen astinlaudan murtuminen jalan alla seurauksenaan sairausloma auton omistajalle), ja myös auton omistajaan liitettiin riemastuttavia attribuutteja, kuten ”lyllymaha” tai ”spedekaljuinen olmi”.

Luovan sisällön ohella myös ahkera postaaminen edesauttoi legendan syntymistä ja Suomi24:n historiassa ainutlaatuista tapahtumaa: sivuston Citymaasturit-palsta suljettiin lopulta kokonaan, eikä syynä ainakaan voinut olla alhainen postaustahti! Sillä kyllähän palstalla avauksia piisasi, mutta arviolta puolet niistä olivat lyhyitä kuvauksia tilanteista, joissa cittarikuskin alahuuli väpätti. Jostain kumman syystä palstan keskusteluilmapiiri oli noihin aikoihin hyvin kireä, ja monet citymaasturin omistajat jo lähtökohtaisesti puolustuskannalla… Kyse lienee myös ainoasta Suomi24-trollista, joka on noteerattu aina Iltalehdessä asti. Parhaita paloja maast… tarkoitan siis, CITYmaasturikeskusteluista (sillä mikään auto jossa ei ole alennusvaihteistoa ei ole oikea maasturi, palstalla sanottiin!) voi lueskella täältä

Keep on trolling!

PS. Jos joku tietää jotakin salaperäisistä henkilöistä mainittujen trollihahmojen takana, kertokaa ihmeessä.

3 kommenttia:

 1. Ansiokasta kronikointia!

  Suomi24:n provokaattoreiden saralla kunniamaininnan voisi myöntää satanisteja ja vähän muitakin salatieteilijöitä rassanneelle Variskenhengelle, josta (niinikään palstan trolli/potilas-splittien edesottamuksista kiinnostunut) Mesikämmen on kirjoittanut useammankin tilannekatsauksen.

  VastaaPoista
 2. Siellä Suomi24 keskustelussa, todennäköisesti palstojen ylläpidossa, vaikuttaa ns. "tuhannen nikin niljake", josta ei saa selville onko hyönteinen vai alkueläin , mutta takuulla ainakin selkärangaton, ehkä sukkulamato, KatsoTässäSontaa, löytyy helpoiten paskanheitosta helluntailaisuuspalstalla

  VastaaPoista
 3. Sulla sitä varmaan itselläsi onkin just joku tollainen oikein vitun ruma ja kaljuuntunut juice-tukka, kun eipä sitä tollainen sun kaltainen vitun ahdasmielinen talvisodan juoksuhautoihin jämähtänyt ahdasmielinen MILITARISTIPASKA ja ahdasmielinen JUNTTI voi niitä fina-tabletteja syödä sen oman ahdasmielisyytensä takia!!!!!!!!! Etkä sä ole varmasti koskaan edes harkinnut sitä hiustensiirtoon menemistä, kun ne sun ahdasmieliset persujunttikaverisi eivät kuitenkaan hyväksyisi sitä fina-tablettien syöntiä ja hiustensiirtoa sen heidän ahdasmielisyytensä takia!!!!!!!!

  VastaaPoista